top of page

עבודת צללים מהי ובמה היא תורמת לך?


עבודת צל כרוכה ביצירת קשר עם החלקים של עצמך שהדחקת - או מה שרבים עשויים להתייחס אליו כ"צד האפל" שלהם. ... זה נקרא "עבודת צל", וכולל "צלילה לתוך החומר הלא מודע שמעצב את המחשבות, הרגשות וההתנהגויות שלנו"


את המונח עבודת צללים אני מכירה עוד מנערותי, דרך ההתפרצות של העידן החדש והכלים לעזרה עצמית ודרך עולם הרוחניות.

עבודת צללים מתייחסת לעבודה הפנימית שאנחנו עושים עם המקומות הכי חשוכים שלנו, הדברים שנמצאים לנו בלא מודע אבל יש להם ביטוי כלשהו בחיים שלנו: דרכי התנהגות, דפוסי חשיבה ורגש, שמפריעים לנו להגשים את עצמנו, שמעלים מכשולים והתמודדויות לא פשוטות ואף מורכבות בנושאים הכי חשובים לנו: זוגיות, פרנסה, כיוון בחיים ועוד.

עבודת צללים מתרחשת כשאנחנו בוחרים לצלול פנימה, לעיתים עם ליווי חיצוני ולעיתים על ידי עבודה פנימית אישית ואינטנסיבית, אל הכאב, אל הפצעים או אל הטראומות שאנחנו נושאים איתנו בתוכנו, טראומות שיצרו מחסומים פנימיים שיש להם ביטוי כ"כישלונות" בחיים האמיתיים או במציאות שלנו.


המושג "צל" מגיע מתוך תאוריה של הפסיכואנליטיקאי קארל גוסטב יונג בה הוא מדבר על דפוסים שמוטמעים בתוכנו -דפוסים הנמצאים בבסיס ההתנהגות האנושית. הצל הוא אחד מהדפוסים האלו (בנוסף לפרסונה שהיא ההצגה כלפי חוץ את מי שאנחנו). הוא מייצג חלקים בתוכנו שאנחנו לא רוצים לפגוש או לראות ולעיתים כשנפגוש אדם שהפרסונה שלו מראה את מה שאנחנו מסתירים בצל, נחוש אליו כעס או שנאה או נרצה להתרחק ממנו כי זה יהיה מאד לא נעים רגשית.


דוגמא מתוך ויקיפדיה: אדם המזהה את עצמו עם מידות או ערכים מסוימים (כמו צניעות, אדיבות, סבלנות, וכן תכונות כגון מרדנות, אינדיבידואליות, אסרטיביות), ותופס אותם כבעלי משמעות רבה בחייו, יסתיר תחת צלו רכיבים באישיותו שהפוכים מתכונות אלו, ידחיק אותם ויכחיש את קיומם. כדי לחזק את זהותו, הוא יילחם בהתנהגויות או בדעות ההפוכות לאלו איתן הוא מזדהה. לדוגמה, אדם המזהה את עצמו עם אדיבות יתנהג באדיבות קיצונית, אך יגיב בסערת נפש קיצונית כלפי כל התנהגות שאינה אדיבה, גם אם היא אינה חוצה את המוסכמות החברתיות. באופן שאינו מודע, ישתוקק אדם זה להסיר מעליו את עול האדיבות ולנהוג לעיתים באופן שונה. התנהגות זו אינה חייבת להיות פושעת או חצופה, אלא יכולה להיות ביטוי עדין וזעיר לחוסר אדיבות.


לטענת יונג, כל אדם נושא בתוכו צל וככל שהוא מודחק בעוצמה רבה יותר, כך הוא חשוך יותר ודחוס יותר. הצל הוא חלק אינטגרלי מכל אדם, כמו הצל הפיזי שלו. במצב בו האדם מתמודד עם הצל שלו ונעשה מודע לחלקים אישיותיים אלו, הוא צפוי לנסות להשלים במידת מה עם הצל, ולמצוא בנפשו מקום גם לתכונות ולתחושות שהודחקו ולא הורשו לבוא לידי ביטוי קודם לכן. תהליך זה הוא חלק מתהליך ההתפתחות של האדם אותו תיאר יונג כתהליך הגשמה עצמית.

אז איך בעצם עושים עבודת צללים? הכל עוסק בהבאת המוח הלא מודע למודעות שלנו. זה משהו שתיאורטיקנים פסיכואנליטיים (כמו יונג ופרויד) העריכו כחשוב לשמירה על בריאות פסיכולוגית, זה נעשה בדרך כלל עם "תשאול סוקרטי" של חקירה. הדבר כרוך בשאילת שאלות אובייקטיביות המעוררות חשיבה ביקורתית ובחינה מחדש של סיפורים ואמונות ישנות שאנו מחזיקים לגבי עצמנו. "הרעיון הוא שישות אובייקטיבית יותר (כגון מטפל) יכולה לעזור לספק מראה פרשנית לחלקים של עצמנו שאנחנו מתקשים לראות ולקבל", אומר קארבלו. ולמרות שלעתים קרובות מדובר בעבודה שנעשית בעזרת איש מקצוע בתחום בריאות הנפש, את/ה יכול/ה להתחיל לחקור גם את הצללים שלך, על ידי בחינת המחשבות, הרגשות וההנחות שלך.


היתרונות בעבודת צללים:

1. לנצל את האינטואיציה שלך.

בהתאם לסוגי הדברים שהכנסת לצל שלך, יש סיכוי טוב שעבודת צל יכולה לעזור לך ליצור קשר עם הידיעה העמוקה יותר שלך, או האינטואיציה שלך. אם התייאשת מלהשתמש באינטואיציה שלך בילדותך - לסמוך על הבטן והמצפן הפנימי שלך - סארט אומר, "אז אתה זורק את זה לצל".


2. להשתחרר מהצל הלא מודע.

כאשר אנו פועלים ברמה לא מודעת, הצל שלנו למעשה שולט בנו. אז אמנם, כן, להתמודד עם הצל שלנו זו עבודה קשה, אבל זה גם משחרר להפליא.

3. העצמת עצמך וקבלת החוזקות שלך.

"למרבה העניין, עבור אנשים עם הערכה עצמית נמוכה מאוד, הם לעתים קרובות ישימו דברים טובים על עצמם בצל שלהם, כי הם לא מרגישים ראויים לכך", במקרים כאלה, עבודת הצללים מציעה לנו את ההזדמנות לתבוע מחדש את המתנות שהופכות אותנו למי שאנחנו, אותן הסתרנו.


4. ביצוע צעד לקראת מימוש עצמי.

אם את/ה קורא/ת על עבודת צללים, סביר להניח שאת/ה מעוניין/ת גם בהתפתחות ובצמיחה האישית שלך. עבודת צללים נחוצה לכל מי שרוצה להפוך למימוש עצמי ולמימוש עצמי. "כדי להפוך לגרסה הטובה ביותר של עצמך, אתה צריך לדעת מה הם החלקים הרעים שמעכבים אותך או מוסתרים", ~סוורט.


כשאת/ה עושה עבודת צל, אל תשכח/י...

להיזהר מהטריגרים שלך.

אם לצטט את יונג עצמו, "כל מה שמרגיז אותנו באחרים יכול להוביל אותנו להבנה של עצמנו." בזמן שאתה עושה את העבודה הזו, אתה תהיה מודע יותר ויותר לדברים הקטנים שמעוררים אותך - ולמה. אז, שימו עין.

"אם יש משהו שתמיד רצית לעשות ואתה רואה חבר משיג את זה", נותן סוורט כדוגמה, "אז זה מעורר צללים, כי זה כאילו, למה לאותו אדם יש את זה ולי אין?"


תן לעצמך הבנה והכלה.

עבודת צללים אינה קלה בשום פנים ואופן, ולהציע חמלה לאותם חלקים בעצמנו שהחבאנו כל כך הרבה זמן חשובה.


"הרבה אנשים דוחים את העבודה כי הם מפחדים ממה שהם ימצאו", אומר סווארט. "יש כל כך הרבה בושה הקשורה לגורמים האלה [...], אבל לעתים קרובות אם אתה מספיק בוגר או מספיק מפותח באופן אישי, ביצוע עבודת צל יכול להיות הקלה עצומה כי אתה מבין שזה לא כל כך נורא כמו שאתה חושב".


קראו לאחרים לעזרה.

שוב, עבודת צל היא אף פעם לא קלה - במיוחד אם עברת טראומה. אם התחשבות בצדדי הצל של עצמך גורמת לכאב, סבל או פחד שאתה מרגיש לא מוכשר להתמודד איתו, זה הזמן לבקש את עזרתו של איש מקצוע מוסמך.


תרגילים והנחיות לתחילת העבודה עם הצללים:

1. לחשוב על מישהו שמפעיל אותך.

"אחת הדרכים שבהן הצל מופיע עבורנו היא במה שאנחנו מוצאים הכי לא טעים או קשה אצל אחרים, לעיתים קרובות התמונות הללו הן השתקפות של חלקים בעצמנו שאנו מוצאים לא חביבים."


לכן, מקום טוב להתחיל עם עבודת צללים יהיה לחשוב על מישהו שמטריד אותך, ולהרהר מה יש באדם הזה שעשוי להיות גם בתוכך. כדי להבין זאת, מומלץ לשאול את עצמך שאלות עדינות כגון:


מה יש באדם הזה שאני לא אוהב/ת?

האם אני מגלה שיש לי כמה מאותן תכונות לפעמים?

מה כל כך קשה להיות לידם?

אילו חלקים בי מחייה אותו אדם כשאני בקרבתם? ואיך אני מרגיש לגבי החלק הזה בעצמי?

2. להתעמת עם הצל שלך.

תרגיל נוסף כולל מדיטציה והתעמתות עם הצל שלך. ברגע שיש לך השקפה ברורה (או לפחות ברורה במקצת) של ההיבטים של עצמי בצל שלך, את/ה יכול/ה להתחיל בעבודה של עימות ושחרורם עם הצהרות חיוביות כגון:


אני מאפשר לצל האפל ביותר שקבור בתוכי להשתחרר.

אני משחרר פחד; אני משחרר ספק; אני משחרר בושה; אני משחרר חוסר ביטחון.


1,405 צפיותתגובה 1

פוסטים אחרונים

הצג הכול

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Jan 04
Rated 5 out of 5 stars.

לעיניין תודה

Like
bottom of page